Det irske problemet?

23 06 2008

Dei 26 irske fylka som stemte over LisboatraktatenI desse dagar har eg ferie, og hadde tenkt å ikkje gjera noko nytte for meg over lengre tid. Men sidan korkje halsen min eller Rogalands-veret tillett serleg mykje anna aktivitet, og sidan det ikkje er nokon grenser for kor mykje tull norsk media kan få seg til å skriva om desse håplause irane som stemte nei, har eg avbrote ferien for å skriva dette innlegget. (Som altså er sendt til Morgenbladet) 

Det irske problemet?

 

I Morgenbladet 20. juni skriv Bente Kalsnes om ”Det irske problemet”. Irane har nemleg stemt feil, dei har stemt nei til EU sin Lisboatraktat.

 

Eg kan ikkje unngå å bli oppgitt over overskrifta ”Det irske problemet”. Vinklinga blir at det er noko gale med irane, at dei manglar kunnskap eller at dei er redde for å mista noko. Eg meiner at resultatet av folkerøystinga fyrst og fremst viser at det er problem med EU, at det å flytta så mykje makt så langt vekk frå folk ikkje er noko god løysing. Når folk blir spurt om det er greitt å overlata endå meir makt til Brussel, har dei ein tendens til å stemma nei.  Feilen ligg i Lisboatraktaten, ikkje hjå dei som stemte nei til han.

 

I artikkelen gjer Kalsnes eit poeng ut av at (berre?) 0,2% av EU sine innbyggarar stemte nei til traktaten. Det ho ikkje nemner er at folk i alle andre land har ynskja seg ei folkerøysting om denne traktaten, men blitt nekta det av politikarane. Dessutan stemte nederlendarane og franskmennene nei til EU-grunnloven, som stort sett inneheld det same som Lisboatraktaten. 18 land har ratifisert Lisboa, men (berre!) i sine nasjonale parlament. Kva resultatet hadde blitt om det hadde blitt halde folkerøysting i fleire land er vanskeleg å seia. Men Nicolas Sarkozy har i kvart fall sagt at ”Det hadde ikkje blitt nokon Lisboatraktat om me hadde folkerøysting om det i Frankrike”. Og det er vel liten tvil om kva engelskmennene hadde stemt…

 

Norsk media har ein tendens til å forklara det irske nei-et med motstand mot abort og homofile ekteskap. Dette er tull og tøys. Eg var ei veke i Dublin rundt avrøystinga, òg såg ikkje ein einaste plakat om abort. Derimot såg eg mange plakatar om korleis Lisboatraktaten kunne truga arbeidarrettane, svekka irsk nøytralitet eller overføra meir makt til Brussel. Ikkje ein gong EU sine eigne målingar viser at abort var noko dominerande tema.

 

72% av studentane stemte nei, mot berre 45% av pensjonistane, syner tal frå Eurobarometer. Hadde tesa om dei reaksjonære, kunnskapsause nei-folka stemt, er det jammen litt av nokon studentar dei har på den grøne øya. Og litt av nokon pensjonistar.

Artikkelen det kommenterer er diverre ikkje open tilgjengeleg for alle på nett, men om du er i nærleiken ava paiprutgåven finn du han på side 14, 20. juni. Stort sett har eg sansen for artiklane til Kalsnes, men denne gongen synst eg ho for ein gongs skyld flyt med hovudstraumen frå Brussel innan norsk media.

Advertisements

Handlingar

Informasjon

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s
%d bloggarar likar dette: