Islandsuget igjen….

30 10 2008

 

Blir Sagaøya med i EU? Og kor mykje har det å sei for oss?

Blir Sagaøya med i EU? Og kor mykje har det å sei for Noreg?

Ja-sida har lenge satt si lit til høgare maktar. I 1994 var det svenskesuget som skulle få dei gjenstridige nordmennene til å sei ja til EU. No er det visst finanskrisa og islandsuget.

Finanskrisa har som kjent råka Island hardt, og etter krav frå IMF har dei fått ei rente på 18%. Krona som valuta svingar ein god del. Den økonomiske krisa gjer at mange har mista trua på at det går an for Island å vera sjølvstendige og stå utanfor EU, og den siste EU-målinga viste eit klart ja-fleirtal.

Eg håpar at Island ikkje går inn i EU. Det ville vore trist for islendingane, og dessutan ville Noreg fått ein EØS-alliert mindre. Det fører likevel ikkje med seg noko fundamentalt nytt i den norske EU-debatten. Ja – det blir ein fiskerinasjon meir i EU, men EU har allereie store fiskerinasjonar med motsette interesse av Noreg, som Spania. Det er dessutan ikkje primært torskekvota som avgjer innflytnaden i EU, men innbyggartalet.

Om du vil lesa noko anna enn norske ja-media si tolking av EU-debatten på Island vil eg rå deg til å gå innom bloggen EU related News from Iceland. Den er skreven av ein islandsk nei-mann som heiter Hjörtur.

Siste nytt er at Islands statsminister, med det tøffe namnet Haarde, seier til VG Nett at 
EU-medlemskap ikkje står på agendaen. den debatten må Island ta etter at krisa er løyse, '
seier han.
Advertisements

Handlingar

Informasjon

5 responses

30 10 2008
Norge blir medlem av EU etter 2011 « Frem kamerater!

[…] også tipse folk om at Tore Syvert Haga, leder for Ungdom mot EU, også har blogget om […]

31 10 2008
kvalitetssynsing

Jeg tror ikke du forstår alvoret i den økonomiske situasjonen til Island. De ligger an til å bli Europas klart fattigste land i løpet av kort tid. Spørsmålet er nå om EU ønsker Island som medlem, ikke omvendt.

2 11 2008
Tomas Larsson

Det verkar som om många tror att bara man (Island) går med i EU så blir allt så mycket bättre. Island har redan idag en mycket hög BNP, om än en krona som har fallit kraftigt. Att kronan fallit så pass mycket beror dock på att marknaden just nu gör denna «helhetsbedömning» av Islands ekonomi. Om några år kan situationen, om islänningarna får fortsätta att bestämma själva, lika gärna kan vara den omvända.

Antag att Island just nu gick med i EU och snabbt gick över till euron. Vad skulle hända? Inte så mycket, förutom att den isländskan kronan skulle vara «fast», precis som ett kilo guld. Kanske skönt just nu, men knappast på sikt. Island skulle med andra ord välja att «koppla ur marknadsmekanismerna» genom att låta någon annan (EU) bestämma.

På längre sikt skulle det bli mer problematiskt för Island. Idag initieras cirka 80% av det svenska lagstiftningsarbetet i utlandet (= EU). Demokratin blir lidande, något som man åtminstone i Sverige och Danmark (Lissabon-fördraget) har «löst» med att det inte blir någon debatt om detta. Det klubbas igenom oavsett vad väljarna tycker i frågan. Och någon debatt om detta nya fördrag vill i princip ingen politiker ha. Tyvärr håller detta på att bli ett mönster i svensk politik sedan Sverige gick med i EU 1995.

Om euron infördes på Island och om t ex inflationen åter på sikt tar fart så saknar Island verktyget att kunna bromsa inflationen med höjd ränta, eftersom den bestäms i Tyskland. Och där skulle 300 tusen islänningar väga mycket lätt. Resultatet: låg ränta i bankerna, en «fast» valuta och hög inflation. Risken blir då en ny «euro-kris» för islänningarna inom några år och vägen ur denna går egentligen bara genom att återinföra en isländsk valuta.

EU kan vid en första anblick te sig som intressant för Island, speciellt i det nya ekonomiska läget. Men faktum är att gå med i EU, hur man än vrider på det, ytterst handlar om att lämna ifrån sig makten. Än intressantare är dock att euro-området – dit det stora flertalet av våra politiker drömmer om – i sig inte alls utmärks av någon dynamik eller expansion, snarare en åldrande befolkning, dålig tillväxt, hög statsskuld och hög arbetslöshet. EU håller dessutom teknologiskt sett på att bli helt omsprunget av USA, Kina och Indien. Och ovanpå detta en trovärdighetskris där såväl Holland som Frankrike och Irland (och under 90-talet även Danmark) röstat nej till EU:s fortsatta utveckling.

Valet som Island står inför handlar inte om att temporärt stabilisera växelkursen med utländsk valuta utan snarare i princip samma som landet var med om tills det gick i Union med Norge 1262. Mer information om denna utveckling finns på http://www.tomas.lwp.se/fritnorden8.pdf

10 11 2008
Lars

Veldig off-topic, men må si at kartet over Island med det bedrøvede uttrykket passet veldig bra til emnet.

21 11 2008
kvalitetssynsing

Tankevekkende kommentar av Tomas Larsson. Islendingene må ta riktig lærdom av krisen, og begynne å tenke rasjonelt igjen. Hvis ikke blir alt bare enda verre.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s
%d bloggarar likar dette: