Signe Liv Signe

28 11 2008

SP-leiaren Liv Signe Navarsete går i dag ut og krev ei utreiing om alternativ til EØS. Det er på høg tid at fleire parti stør dette kravet. Om SV og mannar seg opp, vil to av tre regjeringsparti støtta kravet. Ved ei eventuell Soria Moria 2- forhandling vil det bli eit viktig spørsmål.

Det er kanskje ikkje noko sjokk at Nei til EØS-partiet SP vil jobba for ei utreiing om EØS. Men bør andre parti, som ikkje frå før av har eit nei til EØS-standspunkt støtta kravet?

Ja.

Ja-partia bør støtta kravet om utreiing om alternativ til EØS fordi det ikkje ser ut til at Noreg blir med i EU med det fyrste, og difor bør alle partar vera interesserte i ei best muleg løysing fram til den dagen det eventuelt blir aktuelt.

Dei partia som er mot EU, men for EØS, bør støtta kravet fordi ei sånn utreiing ikkje automatisk vil sei at EØS forsvinn, berre at ein kikkar etter om det finst noko betre alternativ. Om dei meiner EØS er så utruleg bra, kvifor skulle det då vera så farleg å sjå om det er noko

Mitt syn på EØS er at a) EØS er betre enn EU-medlemskap, fordi det omfattar langt mindre enn EU-medlemskap og B) at EØS er ei dårleg avtale som burde vore erstatta av ei avtale som fører til mindre fjernstyring.

Samstundes respekterer eg at andre nei-folk meiner at EØS er det beste alternativet til EU. Men eg håpar dei er villige til å vera med og sjå etter andre alternativ.

Advertisements

Handlingar

Informasjon

One response

30 11 2008
en EU-statsborger

EØS er et monster og jeg skjønner ikke hvordan dere som har kjempet for selvrådrett, kunne ha vært med i å godta det.

På grunn av EØS-avtalen har dagens Norge mindre selvrådrett enn dere hadde under unionen med Sverige. Dere får regler og lover direkte fakset fra Brussel, absolutt som før 1814 da dere fikk lover fra København.

Dere hadde kunne hatt mye mer selvrådrett inne i EU, enn slik dere har det med dagens EØS.

Uten EØS avtalen kunne det ha vært lettere å se på forskjell mellom å være eller ikke være medlem i EU. I tillegg fungerer EU-direktiver som en sovepute for norske politikere. Når disse er gode (les norsk miljøvern-lovgivning som stammer nesten i sin helhet fra EU) blir godtatt med taushet. Så fort det kommer opp en sak som kan lage strid, så blir den brukt for understreke «så negativt er EU», ofte med store overskrifter på NRK.

Uten EØS ser jeg kun 2 alternativer for Norge.

SCENARIO nr. 1 – Bilaterale avtaler
Her er jeg ikke sikkert om EU, som nå er opptattt i å kutte sine burokratiske utgifter, kan bli interessert i å sette i gang en dyrtbar organisasjon med mange internasjonale avtaler som må holdes à jour hvert år. Norge er ikke India, Brasil eller USA. Hvorfor må vi bruke masse resurser for å sette i gang et sånt system med dere?
I tillegg er bilaterale avtaler veldig skadelige for det norske næringslivet, alle bedrifter blir satt i fare til å bli anklaget for dumping dersom de får, for eksempel, hjelp fra staten. Fiskenæring, som på grunn av dette usikkerheten har miste tusenvis av årsverk i de siste årene, beviser at et sånt system kan bare skade den norske økonomien, og ikke er ønsket.

SCENARIO nr. 2 – Fullt medlemskap.
Her også er jeg ikke så sikker om EU-landene kan være interessert i å slippe Norge inn. Vi må begynne å bli selektive og mer kritiske på hvem vi tar inn i vårt felleskap. Vi må få inn land som er ordentlig interessert i den europeiske kontruksjonen, og som ikke ønsker å komme seg inn kun på økonomiske grunnlag. Det samme gjelder Island. Å få Norge inn i EU betyr å få mange gale kristne som kommer til å kjempe hånd i hånd med irene og polakker som er imot EU, fordi redd at EU kan tvinge dem å godta homofili ekteskap og fri abort. For å ikke snakke om frp-folk og venstrevidde-sjåvinister. I tillegg er Norge et land, som på grunn av oljen, ikke er interessert i oppnå våre klimamål.

ERGO:
EU er fremtiden. Å si nei til EU er som å si nei til Internett. Det minner meg om de små bondesamfunner som var imot jernbanen på 1800 tallet. Dessverre tror jeg at neste gang kommer ikke til å bli nok med å sende en søknad og med en ja i en folkavstemmning. Jeg kan være ening med deg at Norge ikke er moden for et EU-medlemskap. Det beste måte for å skape en debatt er å starte fra en kritikk av EØS-avtalen. Dette er positivt for Ja-siden. Jeg synes det har vært litt dumt av SP og komme nå med et slikt forslag.

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s
%d bloggarar likar dette: