Irland stemmer igjen

3 10 2009

I går stemte Irland omigjen om Lisboatraktaten.

Irland  var det einaste landet som hadde folkerøysting om traktaten, som vil gje EU endå meir makt over medlemslanda. Dei stemte nei i fjor. I dei andre landa vilel folekt ha folkerøystingar, men fekk det ikkje, toppolitikarane tredde Lisboatraktaten ned over hovuda deira utan folkerøysting.

Resultatet av det irske nei-et burde vore endringar i traktaten (sidan EU-reglane krev at nye traktatar må vedtakast samrøystes), eller permanentet unntak for Irland, sånn Danmark fekk då dei stemte nei til maastricht i 1992 (Euroen, EU-hæren, unionsborgarskapet og deler av justispolitikken) Men den gong ei. I staden må irane stemma om igjen om den same traktaten. Det einaste dei har fått er ei erklæring utan juridisk verid kor EU-landa seier det same som ja-sida i Irland sa før fyrste folkerøystinga, nemleg at abortpolitikk og skatepolitikk og nøytralitet ikkje skulle påverkast.  Denne saka styrker ikkje akkurat EU sin demokratiske legitimitet. Det er ikkje serleg fristande å melda seg inn i ein union som i så stor grad overkøyrer små medlemsland.

Eg synst at norske media (dei fleste I kvart fall) dekker saka for lite og for tabloid. Vil du lesa meir om debatten kan du ta ein kikk i Irish Times, ei irsk ja-avis, eller på Euobserver.com, ein nyhendeportal om EU. Du kan òg trykka på Irland-merkelappen her på bloggen, så får du alle innlegg som er skreve om emnet, mellom anna rapportar frå valkampen i fjor. UmEu-bloggen skriv òg om saka

Resultatet blir ikkje klart før laurdag ettermiddag. Det er fordi oppteljinga ikkje startar før i morgon tidleg kl ni. Eg kryssar fingrane for nei, men trur at EU og den irske ja-sida har greidd å skrema mange nok til å stemma ja til at det blir fleirtal for. Det trur eg NTB i Dagbladet og VG.

Oppdatert: Som venta blei det ja. Dette er ein skitten siger for EU-systemet, men dei feirar nok i Brussel i dag.

No er det berre to håp igjen for å stoppa Lisboatraktaten: Eit regjeringsksifte i Storbrittania kor dei EU-kritiske toryane kjem til makta (dei leier suverent på målingane), eller at den tsjekkiske presidentet sett seg på bakbeina. Ingen av desse utvegane er sannsynlege. Toryane kjem truleg til makta, men etter at Lisboa har trådd i kraft. Og den tsjekkiske presidenteten tør neppe, og har berre delvis mandat til, å blokkera ratifiseringa.

Om Lisbaotraktaten trer i kraft blir EU endå meir sentralstyrt, og frif-lyt-logikken blir endå meir fastlåst. Dette bør gjera norsk medlemskap endå mindre aktuelt enn i dag.

Advertisements

Handlingar

Informasjon

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Google+ photo

Du kommenterer no med Google+-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

w

Koplar til %s
%d bloggarar likar dette: